La Cova de la Guineu

26 anys d'excavacions

Situació
La cova de la Guineu està situada a la serralada Prelitoral, dins la serra de Font-rubí, concretament en el Puig de la Plana de la Pineda (734 m) a uns centenars de metres de l'estratègic pas ramader del coll de la Barraca i sobre la font de Llinars, en el vessant contrari del castell alt medieval de Font-rubí. Dista uns 30 km de l'actual línia de la costa. Precisament és des d'aquesta línia des d'on s'aprecia millor el característic relleu de la serra, que els pescadors anomenen la Teula.

El característic perfil de la serra de Font-rubí en forma de teula. Foto de Joan Segura


Geologia
La cavitat s'obrí en la capa de calcàries del substrat geològic a causa de la dissolució produïda per l'aigua que es filtrava per les esquerdes. En realitat es tracta d'un avenc amb una conca de recepció, que compleix la funció de dolina (pou o clot natural que sovint es forma per esfondrament del sostre d'una cavitat subterrània).
Un cop formada la cova al llarg de diversos mil·lennis  l'activitat geològica continuà amb un procés de rebliment. S'han localitzat i individualitzat fins ara tretze nivells sedimentològics. El pou-sondeig té més de 4 m de profunditat i no encara no s'ha assolit la roca mare de la cavitat.
A part de les aportacions dels humans, el rebliment és fruit dels fenòmens següents: entrada d'aigües i inundacions periòdiques, i aportació de materials externs com dipòsits de vessant i caiguda dels blocs del sostre.

Excavació del sector exterior (neolític final-calcolític)

Descoberta
La cova va ser descoberta l'any 1961 per Pere Giró i Romeu, el qual hi documentà algunes restes arqueològiques a la superfície, però no hi féu cap intervenció. L'any 1979 els membres de l'Associació d'Estudis Científics i Culturals de Mediona (AECCM) iniciaren el buidatge de la cova i hi treballaren intermitentment fins l'any 1982. Aquesta intervenció asistemàtica i il·legal, que ha condicionat les intervencions posteriors, afectà principalment els nivells de l'interior de la cavitat. 

Primeres intervencions sistemàtiques
El 1983 Josep Mestres, arqueòleg especialitzat en l'estudi del neolític al Penedès, programà un sondeig i localitzà uns nivells d'ocupació que adscriví a l'Epipaleolític microlaminar, basat en eines de sílex que anomenem microlítiques (per la seva reduïda mida): làmines i puntes de dors.
A partir d'aquest moment s'estructurà un equip de treball que des de l'any 1988 fins enguany s'ha consolidat amb la incorporació de l'excavació del jaciment en el programa del Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) lligat a la càtedra de Prehistòria de la Universitat de Barcelona.
Fins el moment actual s'han portat portat a terme deu 26 campanyes sistemàtiques d'excavació. Durant aquest període s'han endegat multitud d'estudis, s'han redactat els primers articles i els primers intents de síntesis, encaminats a l'elaboració d'una monografia. Així mateix hem formulat algunes hipòtesis.

L'Epipaleolític, fa 10.000 anys
Les primeres restes clares de presència humana a la cova corresponen a l'Epipaleolític, i es poden datar entorn del vuitè mil·lenni aC. S'han localitzat en el nivell III, que ha estat datat amb carboni 14 en 9850 + 50 abans d'ara.
Es tracta d'ocupacions estacionals; inicialment són esporàdiques i de baixa energia, però cada vegada estan més estructurades i són més intenses, s'han documentat focs que articulaven l'espai interior . Els grups humans que ocupaven la cova es dedicaven principalment a la cacera de conills per alimentar-se i aprofitar-ne les pells.

El neolític, fa 7.500 anys
Més endavant en el neolític antic, la cova tindrà dos usos principals: primer, durant el neolític antic cardial (5500-4500 aC), serà utilitzada pels primers pagesos de la serralada com a lloc de magatzem de productes agrícoles i per guardar les eines. Després, en l'etapa del neolític antic evolucionat ( NAE 4500-3800 aC), serveix per tancar ramats de cabres i ovelles. Aquesta activitat s'ha documentat a partir de l'acumulació d'excrements cremats, fumiers, localitzats durant l'excavació. Aquest tipus d'estructures varen ser localitzades per primera vegada en coves prehistòriques del sud de França. El fumier de la cova de la Guineu és el primer que s'ha identificat clarament a Catalunya, tot i que la revisió de documentació d'excavacions antigues ens permet assegurar que la Guineu no és un cas únic. Després de la fase d'estabulació, encara en l'etapa NAE, la cavitat es tornarà a fer servir de magatzem.

Eines d'os i petxina del neolític antic cardial

Ceràmica cardial (fa 7.500)

Neolític final-Calcolític (Edat del coure)
Més endavant (2500-1800 aC) la cova tingué un ús funerari. Al llarg de diversos segles s'hi inhumaren una vuitantena d'individus. Per complir aquesta funció s'hi va construir una tanca dolmènica, de pedra seca amb set grans lloses que dividia l'espai funerari interior de l'àrea exterior on es dipositaven les ofrenes i es feien els àpats funeraris. Aquesta és una de les coves sepulcrals de Catalunya on s'ha descobert l'existència d'una tanca, però no és un cas únic.
Al bronze mitjà (1500-1200 aC) ja s'ha abandonat l'ús funerari, però segueix mantenint encara una funcionalitat religiosa i ritual per als habitants de la zona que perdurarà al llarg dels segles.
Al bronze final (1200-900 aC) s'hi tornaran a practicar enterraments, ara però el ritual d'enterrament és la incineració, no la inhumació com en l'etapa anterior. Amagades dins la cavitat, darrere la llosa de la tanca dolmènica, s'han localitzat les restes de dues urnes amb cendres de les incineracions. La introducció del ritual de la incineració dels morts a Catalunya es produí a finals del II mil·lenni aC cap el 1300 aC, amb l'arribada directe o indirecte de pobles des de l'altre cantó dels Pirineus, anomenats camps d'urnes.

Els ibers i els romans
En època iberoromana (150-50 aC), abandonat definitivament l'ús funerari, la cova segueix tenint una atracció ritual per als pobladors de la serralada, ja que molt probablement s'hi celebraven cultes ctònics. A l'interior s'han localitzat elements relacionables amb rituals màgics: peces ceràmiques de fireta, plats de ceràmica de vernís negre, grafits amb alfabet ibèric gravats a la paret. Paral·lelament també va ser utilitzada com a refugi temporal de pastors transhumants, ja que la cova és prop del pas ramader del coll de la Barraca.

De l'Edat Mitjana fins al dia d'avui
Després d'aquest moment no hi torna a haver testimonis materials de presència humana a la cavitat fins l'època alt medieval. Aquesta presència s'ha de relacionar amb la constitució del castell termenat de Font-rubí a finals del segle IX, i amb el repoblament del Penedès a partir del segle XI.
En èpoques més recents, segles XVIII-XIX, quan es produeix l'expansió de la vinya en tot l'indret, la cova és utilitzada com a fresquera per les seves condicions tèrmiques i d'il·luminació, i també com abocador d'animals morts.

Excavació del sector nord, amb materials romans i medievals

No hay comentarios:

Publicar un comentario