L'orde dels Hospitalers


L'orde de Sant Joan de Jerusalem o orde dels Germans Hospitalers va ser fundada l'any 1099 per Gerard de Sasso i Scala quan estava al capdavant de l'hospital de Jerusalem que donava servei als pelegrins que visitaven els llocs on va viure Jesús.
Degut a l'ambient bèlic que hi havia a Terra Santa entre cristians i musulmans i a la inseguretat dels camins, de ser un orde assistencial, aviat va passar a ser, també, un orde militar a imitació dels Templers que es van fundar al mateix moment històric.
Els ordes militars neixen amb les Creuades que es van organitzar a Europa per reconquerir i defensar Terra Santa. Representen un canvi de paradigma en el posicionament de l'església catòlica sobre la moralitat de la guerra, ja que fins aleshores hi havia estat en contra.
Els monjos-guerrers vivien en convents (comandes) i professaven els vots de pobresa castedat i obediència.
Hi havia tres categories de monjos: Els cavallers que a part de complir els deures religiosos es dedicaven més directament a la protecció armada i a la guerra.
Els clergues o capellans, que es dedicaven al culte religiós.
Els servents que es dedicaven a tenir cura dels malalts i a fer les feines manuals.
Van rebre moltes donacions de gent que valorava les tasques que feien:
.- Com la de donar seguretat fent de policia dels camins.
.- Atendre i tenir cura de pobres, pelegrins i malats.
.- Per la seva pietat religiosa.


Es van instal·lar molt aviat a Catalunya i al Penedès, segurament perquè també era terra de frontera i de conflicte.
Els devien donar a conèixer els pelegrins que tornaven de Terra Santa, també per les estretes relacions que aleshores tenia el comtat de Barcelona amb la Provença.
La primera donació feta als monjos de Sant Valentí data del 1108, després en vindrien d'altres el 1135, 1137, 1138, 1141...
El 1306 es van traslladar a Vilafranca, però la casa de Sant Valentí va continuar funcionant. L'explicació detallada de tot el procés es troba al llibre: "La capella de Sant Joan de Vilafranca" de M. Montserrat Miret i Nin de l'editorial Vilatana.


Hi ha un molt bon treball sobre la distribució dels Hospitalers a Catalunya i els seus edificis a:  http://www.monestirs.cat/monst/hospital.htm
La història de l'orde:


No hay comentarios:

Publicar un comentario